Blaski i cienie pracy w gastronomii

Praca w gastronomii jest niezwykle popularna, szczególnie wśród uczniów i studentów. Właściciele barów i restauracji zazwyczaj są w stanie zaproponować osobom starającym się o zatrudnienie elastyczny grafik. Możliwość indywidualnego dopasowania dni i godzin pracy do swoich możliwości, jest jednym z największych plusów pracy w gastronomii. Bary i restauracje to wyjątkowe miejsca, w których bez przerwy coś się dzieje. Pracownicy muszą dawać z siebie wszystko, i ciągle być w gotowości na nieoczekiwane sytuacje. Zarówno kelnerzy jak i osoby przygotowujące posiłki powinny umieć radzić sobie z presją czasu i stresem. Oczywiście zupełnie inaczej wygląda standardowy dzień pracy w eleganckiej restauracji, a barze szybkiej obsługi. Co powinni wiedzieć kandydaci na pracowników lokalu gastronomicznego?

Jakie wymagania należy spełnić, by móc pracować w branży gastronomicznej?

Podstawowym warunkiem, jaki należy spełnić starając się o pracę w barze lub restauracji, jest posiadanie książeczki Sanepidu. Kontakt z żywnością, która trafia na talerze gości, wymaga pełnego zdrowia. Brak aktualnych badań wyklucza nas z grona kandydatów na stanowisko kelnera, kucharza, czy pomocy kuchennej. Oczywiście nie jest to jedyny warunek. Na rozmowie kwalifikacyjnej pracodawca z pewnością zapyta o doświadczenie i referencje. Nie posiadanie takowych nie niweluje całkowicie szans na zatrudnienie. Spora ilość właścicieli lokali gastronomicznych daje szansę osobom bez doświadczenia. Kelnerem może zostać każdy, jednak kucharz to o wiele bardziej wymagające stanowisko. Przygotowywanie posiłków wymaga odpowiedniej wiedzy popartej wykształceniem. Ukończenie szkoły, lub studiów na profilu gastronomicznym to zdecydowany atut, który sprawia, że szanse na zdobycie zatrudnienia wzrastają. Pomoc kuchenna to mniej odpowiedzialne stanowisko. Pomocnik zajmuje się wykonywaniem drobnych prac takich jak, obieranie warzyw lub krojenie składników. Takie osoby nie muszą posiadać wykształcenia, jednak zazwyczaj jest ono mile widziane przez potencjalnych pracodawców. Największy kontakt z gośćmi w restauracji mają zdecydowanie kelnerzy. Czego może wymagać właściciel lokalu gastronomicznego od kandydata na to stanowisko? Tutaj liczy się przede wszystkim opanowanie i cierpliwość. Klienci potrafią zachowywać się różnie. Obowiązkiem kelnera jest uprzejmość wobec wszystkich gości, nawet tych, którzy nie zachowują się zgodnie z obowiązującymi zasadami. Ważna jest również miła aparycja, uśmiech i odpowiedni sposób bycia. Umiejętność słuchania i wyłapywania ważnych informacji, jest równie przydatna. Kelner musi dbać o schludny wygląd i nienaganny strój. Praca pod presją czasu wymaga również samodyscypliny i cierpliwości. Weekendy to czas, gdy punkty gastronomiczne są szczególnie oblegane przez klientów. W takie dni kelnerzy muszą pracować na najwyższych obrotach.

Czy praca w gastronomii jest stresująca?

Większość kandydatów na stanowisko kucharza czy kelnera zadaje sobie pytanie, czy praca ta jest ciężka lub stresująca. Rozmawiając z osobami zatrudnionymi w gastronomii można wysnuć różne wnioski. Wiele osób jest zadowolonych ze swojej pracy, w której z pewnością nie można narzekać na nudę. Każdy kto lubi kontakt z ludźmi będzie usatysfakcjonowany pracą kelnera. Niestety sporo osób zatrudnia się w lokalach gastronomicznych z pobudek czysto finansowych. Brak zamiłowania do czynności jakie wykonują sprawia, że opinie o pracy są zazwyczaj negatywne. Rozmawiając z pracownikami lokali gastronomicznych łatwo jednak stwierdzić, że praca ta jest dosyć stresująca.

Jak o pracy w gastronomii wypowiadają się osoby zatrudnione?

Szukając opinii o zatrudnieniu w lokalu gastronomicznym, warto zapoznać się z wypowiedziami osób, które posiadają doświadczenie w tego typu pracy. Oczywiście sposób myślenia restauratorów i pracowników znacząco się różni. Rozmawiając z właścicielem pewnej dochodowej restauracji w stolicy, szczególnie zapamiętywaliśmy jego wypowiedź odnośnie pracowników.

– Na rozmowie kwalifikacyjnej zwracam szczególną uwagę na sposób bycia osoby, która chce u mnie pracować. Schludny wygląd to podstawa. Nie zatrudnię kogoś, kto przyszedł na spotkanie ze mną z obdrapanym lakierem na paznokciach, lub trzydniowym zarostem. Nie ma co ukrywać, kelner musi dobrze wglądać. Goście przychodząc do mojej restauracji oczekują dobrego posiłku spożytego w miłej atmosferze oraz uprzejmej i dobrze prezentującej się obsługi. Oczywiście patrzę tez na referencje, chętniej zatrudnię osobę posiadającą doświadczenie, zdarza się jednak, że daję szansę osobom, które nigdy wcześniej nie pracowały w restauracji. Wszystko zależy od tego jak mi się przedstawią, co o sobie powiedzą. W tej pracy potrzebna jest otwartość na ludzi, umiejętność rozmowy z klientem…

Rozmawialiśmy również z pracownikami baru. Tutaj zdarzały się też bardziej skrajne opinie.

– Nie narzekam na swoją pracę, ale przesadnie jej nie uwielbiam. Wszystko zależy od ludzi. Są gorsze i lepsze dni. Jeśli przychodzą klienci, którzy potrafią się zachować, jest w porządku. Gorzej gdy do stolika zasiądą osoby, które myślą, że jako goście mogą wszystko. Traktowanie kelnera jak służącego jest naprawdę bardzo słabe. My też jesteśmy ludźmi. Zdarzają się nam pomyłki w zamówieniu, jednak wystarczy spokojne zwrócenie uwagi, a naprawimy błąd. Głośne wzywanie do stolika i robienie scen jest poniżej poziomu.

– Ta praca to ciągły stres, najgorzej jest w weekendy. Wszystkie stoliki są zajęte, Ciągle przychodzą nowi goście, do każdego należy podejść możliwie jak najszybciej. Większość potrafi poczekać i nie robią z tego powodu problemów. Zdarzają się jednak tacy, którzy od razu narzekają na kiepską jakość obsługi i powolność kelnerów.

Z powyższych wypowiedzi wynika jednoznacznie, że największą zmora w pracy kelnerów są klienci. Goście restauracyjni czasami nie potrafią zachowywać się kulturalnie. Z wypowiedzi kelnerów jesteśmy w stanie stwierdzić, że najbardziej irytujące są dzieci biegające luźno po lokalu przeszkadzające innym ludziom lub obsłudze. Oczywiście nikt nie zabrania zabierania ze sobą dzieci do restauracji, jednak należy się nimi odpowiednio zająć. Brak kontroli nad swoją pociechą jest niemile widziane zarówno przez pracowników jak i innych klientów restauracji.

Praca w restauracji od zaplecza. Jak wygląda codzienność kucharza?

Myśląc o branży gastronomicznej zazwyczaj zastanawiamy się jak wygląda praca kelnera, a przecież równie ważne o ile nie ważniejsze jest stanowisko kucharza. To właśnie oni zajmują się przygotowywaniem posiłków. Tych osób zazwyczaj nie widać, cały swój dzień pracy spędzają na zapleczu z dala od ciekawskich oczu gości restauracyjnych. Dobry kucharz przesądza o sukcesie lokalu gastronomicznego. Obsługa i wystrój to bardzo istotne elementy dochodowego lokalu, jednak najważniejsze dla gości jest zjedzenie smacznego posiłku. Jeśli jedzenie nie spełnia oczekiwań klientów, nie pomogą świece przy stoliku ani uśmiechnięte kelnerki. Praca kucharza jest bardzo wymagająca. Brak kontaktu z gośćmi nie zmienia faktu, że kucharz musi umieć pracować szybko i nieustannie być na pełnych obrotach. Kelnerzy przynoszą coraz to nowe zamówienia. Osoba komponująca posiłek powinna przygotować go szybko i sprawnie, zachowując przy tym wszystkie zasady higieny. Na talerzu gościa nie może wylądować przypalony kotlet. Chwila nie uwagi sprawia, że posiłek należy przygotować od początku, co nie jest mile widziane ani przez pracodawcę ani przez klienta niecierpliwie czekającego na zamówioną potrawę. Kucharzem może zostać osoba z wykształceniem gastronomicznym. Nie wielu pracodawców zdecyduje się zatrudnić osobę nie posiadającą udokumentowanej wiedzy o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Oczywiście bary mleczne, czy restauracje niższej kategorii mogą mieć trochę mniejsze wymagania odnośnie kucharzy. Zdarza się, że tego typu lokal zatrudni osobę bez wykształcenia, która jest kucharzem amatorem, o ile faktycznie potrafi smacznie gotować.

Czy warto zdecydować się na pracę w gastronomii?

Podsumowując artykuł możemy stwierdzić, że praca w lokalu gastronomicznym ma sporo zalet, ale też nie mało wad. Czy warto zdecydować się na taką ścieżkę kariery? Wszystko zależy od indywidualnych zamiłowań oraz oczywiście od możliwości na rynku pracy. Osoby, które kochają kontakt z ludźmi świetnie sprawdza się jako kelnerzy. Miłośnicy gotowania po ukończeniu odpowiedniej szkoły mogą rozwinąć skrzydła w pracy kucharza. Co z ludźmi, którzy decydują się na pracę w gastronomii ponieważ nie widza dla siebie innych możliwości na rynku pracy? Pracodawcy nie wykluczają takich osób. Każdy, kto potrafi radzić sobie ze stresem, pracować szybko i sprawnie, ma sporą szansę na zatrudnienie w gastronomii.

Autor: Danny Moody

Dodaj komentarz

GastroPraca.pl

GastroPraca.pl jest serwisem który łączy pracowników lokali gastronomicznych z ich właścicielami. Za jego pomocą z łatwością znajdziesz pracę w lokalach na terenie całej Polski jak i pracowników do swojego lokalu.

Social Media