Jak napisać dobre CV do pracy w restauracji?

Stosując kilka zabiegów i porad przy pisaniu CV, możesz bardzo łatwo zwiększyć swoje szanse, na dostanie wymarzonej pracy w restauracji. Bez względu na to, czy starasz się o posadę kucharza, pizzer mana, sushi mastera, pomocnika kucharza, kelnera, barmana, czy managera, należy wiedzieć, czym charakteryzuje się praca w gastronomii- znać jej specyfikę. Odpowiednio napisane CV, w branży gastronomicznej jest bardzo ważne, dlatego warto zapoznać się ze wskazówkami, które nam to ułatwią.

Cenne wskazówki

1. Pasja. Zawsze podkreślaj w dyskretny sposób, że lubisz wykonywać pracę, do której aspirujesz. Nie pisz, starając się o posadę kucharza: „przygotowywałem posiłki”, tylko „z prawdziwą pasją i zaangażowaniem przygotowywałem i wydawałem potrawy z kuchni… (np. francuskiej, polskiej, ukraińskiej). Starając się o pracę kelnera, nie pisz: „obsługiwałem gości”, napisz: „przez dwa lata obsługiwałem gości z uśmiechem i dbałością o ich wygodę i komfort”. CV ma „sprzedać” pracodawcy pracownika. Zareklamuj się, podkreślając swoje najlepsze atuty, zamiast zasypywać czytających twoje CV suchymi faktami.

2. Pamiętaj, że na dane stanowisko zazwyczaj aspiruje kilku, kilkunastu, a może nawet kilkudziesięciu innych ludzi. Spraw, by twoje CV się wyróżniało. Możesz opakować je w kolorową teczkę, w koszulkę z naklejką, umieścić dyskretną kolorową wstawkę w grafice, pokazać niestandardowe zdjęcie, albo napisać wyróżniające ciebie treści.

3. W branży gastronomicznej, na każdym stanowisku niezwykle ważna jest higiena. Dlatego ważne, byś w swoim CV podkreślił, że jest ona również dla ciebie bardzo istotna. Zarówno jak jesteś kelnerem, kucharzem, czy managerem, zawsze podkreśl, że wyróżnia cię dbałość o czystość w miejscu pracy.

4. Dla każdego restauratora ważne jest, by mieć jak najwięcej gości. Pochwal się w swoim CV umiejętnościami, które mogą zwabić ich do danej restauracji. Na przykład: potrafię robić efektowne drinki, żonglując butelkami, uśmiechem zwabiam klientów, sposób podawania przeze mnie dań na długo zapada gościom w pamięć, dlatego chętnie wracają.

5. Pamiętaj, by nie pominąć istotnych szczegółów, bez których nawet najpiękniejsze, wyróżniające się, wartościowe CV, zostanie odrzucone. Zawsze dopisuj klauzulę o ochronie danych osobowych, zawsze zawieraj w życiorysie informacje o tym, że posiadasz książeczkę sanepidowską, w której znajdują się aktualne badania sanitarno – epidemiologiczne.

6. Zawsze pisz prawdę w CV. Jeśli pracodawca zaprosi cię na rozmowę kwalifikacyjną i okaże się, że nie masz umiejętności, o których pisałeś w CV, stracisz niepotrzebnie czas, a często też najesz się wstydu. Nikomu takie sytuacje nie służą. Dlatego, jeśli chcesz napisać w swoim CV, że potrafisz obsługiwać ekspres ciśnieniowy, to naucz się tego. Jeśli nie potrafisz, wstąp do dowolnej kawiarni i poproś o krótką naukę, poczytaj informacje na ten temat i obejrzyj materiały dostępne w internecie. Chwalenie się umiejętnością obsługi takiego, czy innego sprzętu może okazać się niebezpieczne, jeśli jest niezgodne z prawdą.

Jak ułatwić sobie pisanie CV?

W trakcie pisania CV sporo czasu zajmuje dobór odpowiedniej szaty graficznej: wybór czcionki, ustawienie marginesów, pogrubienia, podjęcie decyzji, w którym miejscu umieścić zdjęcie itp. Dlatego warto ułatwić sobie zadanie, korzystając z gotowych kreatorów, które dają nam gotowe propozycje, tych wszystkich ustawień. Tego typu kreatory zazwyczaj generują CV z odpowiednimi, aktualnymi dopiskami (których nie musimy już szukać sami), a w dodatku sugerują, co warto napisać aplikując do konkretnej branży. Przykładowo, na stronie www. interviewme. pl/kreator-cv mamy kilka kategorii CV, takie jak: nowoczesne, najpopularniejsze, proste, profesjonalne, kreatywne, a do każdej z nich przygotowanych kilka konkretnych szat graficznych. Wystarczy kliknąć tą, która najbardziej nam się podoba i uzupełnić swoje dane. Tego typu rozwiązania bardzo ułatwiają pracę. Podobnie jest na stronie www. otokariera. pl/cv-kucharz-wzor, jednak tu znajdziemy dodatkowo CV dużo bardziej sprecyzowane na branże – na przykład dla kucharza. Mamy tu gotową treść, którą może napisać każdy kucharza, czy pracownik innej branży.
Nie warto pisać CV bez kreatora – zupełnie samemu. Dobranie odpowiedniej szaty graficznej zajmie nam mnóstwo czasu, a i tak nie będzie zgodne z aktualnymi trentami. Natomiast pisząc bez gotowego szablonu dedykowanego do naszej konkretnej branży, możemy pominąć cenne informacje. Być może nie pomyślelibyśmy, by napisać o tym, że pracowaliśmy w pizzerii albo że umiemy obsługiwać piec konwekcyjny, a jeśli tego typu informacje znajdziemy w przykładowym CV, od razu przypomnimy sobie, że przecież też mamy takie umiejętności.

Czy potrafisz już napisać dobre CV do restauracji?

Przedstawione powyżej sztuczki sprawiają, że restaurator spojrzy na ciebie łaskawym wzrokiem, chętnie zaprosi na rozmowę, a CV będzie wyróżniało się spośród setek innych. Pamiętaj, że lepiej poświęcić odrobinę czasu, na zdobycie pewnych umiejętności, niż przechwalać się w CV tymi, których jeszcze nie posiadamy. Jest to ważne szczególnie w branży gastronomicznej, gdzie nie umiejąc obsługiwać niektórych sprzętów, możemy narazić siebie i otaczających nas ludzi na utratę zdrowia i życia. Praca w gastronomii może być przyjemnym i wdzięcznym zajęciem. W restauracji można zarabiać dużo pieniędzy, nie tylko otrzymując comiesięczne wynagrodzenie, ale też z napiwków. Jeśli tylko mamy pasję do gotowania, obsługiwania gości, zarządzania restauracją, przygotowywania drinków, czy pomagania w przygotowywaniu potraw, powinniśmy stworzyć dobrej jakości, ładne, zawierające rzetelnie informacje CV i przesłać je do ulubionych restauracji.

Autor: Danny Moody

Dodaj komentarz

GastroPraca.pl

GastroPraca.pl jest serwisem który łączy pracowników lokali gastronomicznych z ich właścicielami. Za jego pomocą z łatwością znajdziesz pracę w lokalach na terenie całej Polski jak i pracowników do swojego lokalu.

Social Media